סיכום ישיבת ועד ראשית דגנך 27/10/2020
- אילה
- 26 באוק׳ 2020
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 13 בנוב׳ 2020
סיכום ישיבת ועד ראשית דגנך 27/10/2020 שהתקיימה באפליקציית זום.
נוכחים -
חנני, מתי, אילה, טוביה, ישי, רינה.
דיון בשאלון מהות שהובא להצבעת הציבור (ובהמשך לישיבת ועד שהחלה לדון בנושא בתאריך 7/1/2020)
רקע - חברי העמותה בקשו לדעת ולקבוע מהו אופי הקהילה, כמו כן משפחות רבות לא רצו להצטרף לעמותה עד שהסכימו לדון באופי ומהות ביהכנ"ס ולכן הוחלט להוציא לכל חברי העמותה שאלון מהות. לצורך כך הוקמה ועדה (ועדת מהות) ושאלון נוסח ע"י הוועדה לאחר התייעצות רבת שלבים עם הציבור. התהליך הסתיים בהצבעה באספת חברים בקלפי באופן אנונימי. הוועד הקודם התחיל לדון בישום ההחלטות אך המלאכה לא הסתיימה.
הועד הנוכחי השלים לאחרונה לעבור על כל ההחלטות שהוכרעו בשאלון המהות כולל ההשלכות ברמה הפרקטית של ההחלטה וכיצד ניתן ליישם את ההחלטות.
כמובן שכל החלטה שהתקבלה תחת השאלון ניתנת לשינוי ע"י אסיפת חברים עתידית.
החלטות מהוועד הקודם והיישום בפועל (שאלות 1 עד 7 בשאלון, ראה פרוטקול 7.1.20) -
קריאת מגילה לנשים - יש לתת במה רלבנטית לקריאה לנשים ע"י נשים בבית הכנסת אחרי התפילה. על הגבאים להכניס ללו"ז של פורים בערב ובבוקר זמן לקריאת מגילה ע"י נשים לנשים בבית הכנסת. (למשל, בערב, לאחר הקריאה השניה ולאחר המניין המרכזי)
קריאת נשים בשמחת תורה - החלטה עקרונית שתהיה קריאה לנשים בשמחת תורה בחדר נפרד בזמן הריקודים. לקראת החגים נדון בשאלה זו שוב ונראה איך מיישמים בפועל.
שאלות מהשאלון שעדין לא דנו בהם בועד הקודם ועלו לדיון כעת על פי תוצאות השאלון-
8. חזנות נשים - 77% מתנגדים, הציבור הכריע נגד.
9. עזרת נשים - לפי תוכנית קיימת- למטה בקומה התחתונה ישנה מחיצה ניידת כדי לאפשר לנשים וגברים להתפלל באותו מפלס אך תיאורתית ניתן להזיז את המחיצה הניידת ולאפשר יותר מקום לגברים או נשים בעת הצורך לפי המצב ומצוקת המקום ולמקם אותה במקומות שונים. בנוסף ישנה גם קומת גלריה שמיועדת לפי התוכנית לעזרת נשים.
נערך דיון בכדי לוודא שאכן המודולריות נשמרת למרות המגבלות של מיקום הספספלים ולוודא שהתוכניות מאפשרות זאת.
הוחלט שלאור הרגישות בעניין, לבקש מוועדת עיצוב להגיש כמה הצעות לתכנון המחיצות ומיקום הספספלים שיובאו לאישור הוועד בכדי שנוכל לוודא שאנחנו עומדים בהחלטת ורצון הציבור.
10. מיקום הבימה - רוב מכריע למרכז עזרת הגברים. חשבון לציין שהדבר נבחן גם ע"י יועץ אקוסטיקה והוא ייעץ להשאיר את הבימה במרכז עזרת הגברים בהתאם לתוכנית מסיבות של אקוסטיקה.
11. מחיצה של עזרת הנשים - הציבור הכריע שלא רוצים מחיצה המונעת ראיה ברורה של החזן. הוחלט שוועדת עיצוב צריכה להביא את ההצעות לאישור הוועד בכדי שנוכל לוודא שאנחנו עומדים בהחלטת ורצון הציבור.
12. חזנות ילדים - רוב הציבור בעד לאפשר חזנות ילדים במקומות בהם הדבר מתאפשר הלכתית, השיקול נתון בידי הגבאים.
13. נוסח תפילה בחול - עפ"י רוב הציבור הנוסח יהיה לפי החזן, צריך לעבור ליישום הגבאים.
14. מבוטל ולא רלבנטי מאחר והסעיף הקודם הכריע שנוסח התפילה בחול היא לפי נוסח החזן.
15. נוסח תפילה בשבת - רוב מכריע לנוסח קבוע אשכנזי, צריך לעבור ליישום הגבאים.
16. סוג נוסח קבוע אשכנזי בשבת - הציבור הכריע שיהיה נוסח אשכנז או ספרד בשבת לפי רצון החזן.
17. חזן לא אשכנזי לעיתים בשבת - הציבור לא מתנגד.
18. שילוב מנגינות לא אשכנזיות בתפילה- רוב הציבור לא מתנגד.
לסיכום 4 הסעיפים האחרונים, רוב מכריע בעד שככלל החזנות בשבת תהיה בנוסח אשכנזי (אשכנז או ספרד), צריך לעבור ליישום הגבאים. יחד עם זאת, לפי תוצאות השאלון, בהחלט אין התנגדות אם לעתים תהיה הובלת תפילה בנוסח לא אשכנזי בשבת. ובנוסף ניתן לשלב מנגינות לא אשכנזיות בשבת באופן קבוע. הוועד ימליץ לגבאים שאם ישנו רצון מצד פונים בציבור, לנסות למצוא דרך לשלב מנגינות לא אשכנזיות בשבת באופן קבוע בתפילות השבת.
סיכמה: אילה
Comments