top of page

הלכות שבת מוקדמת
כשאין ציבו ר
השבתות מתחילות להתאחר, ורבים ממנו מבקשים להקדים את הכנסתה, וכך לזכות לסעודת שבת משפחתית נעימה יותר, גם עם ילדינו הקטנים.
כדאי לשים לב לכמה כללים:
-
תפילת מנחה וערבית
בערב שבת הרשות ביד כל אדם לבחור אם יתפלל מנחה לפני הפלג וערבית אחרי הפלג, או להתפלל מנחה לפני השקיעה וערבית אחרי צאת הכוכבים. במידה ומתפללים ערבית מוקדמת, יש לקרוא קריאת שמע של ערבית אחרי צאת הכוכבים.
-
קבלת שבת
ניתן לקבל שבת החל מפלג המנחה, בהדלקת נרות או אמירת קבלת שבת. ניתן לכוון לדחות את קבלת איסורי המלאכה עד לאמירת "בואי כלה", או עד לאמירת "מזמור שיר ליום השבת". אחרי אמירה זו איסורי המלאכה חלים.
-
נכון שתפילת ערבית תכלול את קיום מצוות קריאת שמע
ולכן טוב להתפלל ערבית אחרי צאת הכוכבים. כאשר אנו מתפללים במניין מוקדם, ויודעים שיהיה קשה לכנס את הציבור מאוחר יותר לתפילת ערבית, אנו מעדיפים את התפילה במניין על פני דין זה, ומשלימים את קריאת שמע מאוחר יותר. מכיוון שכרגע (לצערנו העצום) אנו מתפללים ללא מניין, עדיף לקיים את סעודת שבת מיד אחרי קבלת שבת, ולהתפלל תפילת ערבית בזמנה.
(ראוי לציין שאם עושים כך, אין צורך להתפלל מנחה לפני פלג המנחה).
מי שחושש שהחריגה מדרכו הרגילה תבלבל אותו או את משפחתו יכול לנהוג כרגיל – לוודא להתפלל מנחה לפני פלג המנחה, לקבל שבת ולהתפלל ערבית מתי שירצה החל מפלג המנחה, ולחזור ולקרוא קריאת שמע אחרי צאת הכוכבים.
-
אסור להתחיל סעודה לפני תפילת ערבית (וכן לפני שיצא ידי חובת קריאת שמע מן התורה). כדי להינצל מאיסור זה, ראוי להקפיד על שני דברים:
א. להתחיל את הסעודה לפחות חצי שעה לפני צאת הכוכבים.
ב. למנות את שאר המשפחה כשומרים האחראים להזכיר ולוודא שיתפללו ערבית (או יקראו קריאת שמע) בזמנה (לחילופין, ובכפוף לאווירת השבת ולפן הטכנולוגי שבדבר, ניתן לכוון שעון מעורר וכדו' שיצפצף להזכיר לקרוא קריאת שמע ולהתפלל בזמנם).
bottom of page